Vuurvlieg » Specials » Meubelherstelmaterialen
Vuurvlieg: Informatie van A tot Z

Materialen voor het herstellen van oude meubelen

Materialen voor het herstellen van oude meubelen Een oud meubel dat niet meer geheel in goede staat is, komt tegenwoordig al gauw bij de vuilstortplaats terecht, terwijl veel mankementen redelijk eenvoudig zelf te herstellen zijn. Oude en antieke meubelen zijn gemaakt van en met bepaalde materialen en gereedschap, die misschien niet meer zo veel gebruikt worden, of onbekend zijn geraakt. Bij het zelf herstellen van deze meubels, is het nuttig hier eerst enige informatie over te verzamelen.

Hout

De houtsoort van een oud meubel, kan afhankelijk zijn van het soort meubel, de “leeftijd”, de functie, stijl en het land waarin het is vervaardigd. Bij het vervangen van een onderdeel van een meubel, wordt het mooiste resultaat verkregen, door hiervoor dezelfde houtsoort te gebruiken, als waarvan het meubel is gemaakt. Dit geldt met name bij gefineerde meubels. Daarbij moet bij fineer behalve op de houtsoort, worden gelet op de dikte, kleur en tekening van het gebruikte fineer.

Bevestigingsmiddelen

Meubels werden van oudsher vervaardigd zonder hulp van spijkers en schroeven, natuurlijke lijmmiddelen, zoals beenderlijm werden wel gebruikt. Deze lijmen moeten zelf worden bereid en hebben elk een andere manier van verwerken.
Spijkers (en soms gleufschroeven) dienden o.a. voor het bevestigen van meubelbeslag en bij het stofferen van meubels.

Meubelbeslag

Er zijn vele soorten meubelbeslag, ze verschillen qua materiaal, stijl en functie. Bij het vervangen van meubelbeslag moet worden gelet op welk beslag passend is.

Stoffeermaterialen

Bij het stofferen van een zitmeubel kan worden gekozen tussen twee methoden: de traditionele of de moderne methode, met bijbehorende materialen en gereedschap. Bekledingsstoffen bepalen grotendeels het voorkomen van een zitmeubel. In sommige gevallen kan het gebruik van stof in een andere stijl, of materiaalsoort een verrassend nieuw resultaat geven.

Kleur- en afwerkmiddelen

Het kleuren van meubels deed men met waterbeits of wasbeits, variërend van licht- tot donkerbruin, “mahonie” en zwart.
Tot ongeveer 1950 werden meubels afgewerkt met vernis, olie, boenwas, of politoer. Het soort middel dat is gebruikt, of het best gebruikt kan worden verschild per soort meubel. Behalve dat ze een verschillende uitwerking hebben, dienen ze ook ter bescherming van het meubel.

Niet alle meubels zijn geschikt om zelf te herstellen, waardevolle antieke meubels kunnen beter aan een antiekrestaurateur worden overgelaten. Het herstellen of repareren van een oud meubel kan enige tijd kosten, maar is wel een plezierige bezigheid en spaart kosten en milieu.
Natuurlijke lijmmiddelen

Natuurlijke lijmmiddelen

In de oudheid kende en gebruikte men veel soorten dierlijke of plantaardige lijmen zoals: beenderlijm, caseïnelijm, zetmeellijm en eiwitlijm. Maar ook tegenwoordig worden deze natuurlijke lijmmiddelen…
Herstel- en onderhoudsmiddelen voor houten meubelen

Herstel- en onderhoudsmiddelen voor houten meubelen

Het oppervlak van oude en antieke meubelen is vaak niet meer helemaal egaal. Door de tijd heen zijn er krassen, vlekken, kieren of gaten ontstaan. Daarnaast vereisen deze meubelen omdat zij van hout z…
Wat heb ik nodig bij het stofferen van een oude stoel?

Wat heb ik nodig bij het stofferen van een oude stoel?

Het zelf stofferen van een meubel is een leuke en dankbare klus. Een nieuwe zitting of bekleding, kan een oud of saai zitmeubel helemaal opknappen en vernieuwen. Bovendien is het hergebruik van een me…
Meubelbeslag op oude en antieke meubels

Meubelbeslag op oude en antieke meubels

Het beslag op oude en antieke meubelen kan wat zeggen over de leeftijd van het meubel, al is meubelbeslag door de tijd heen soms vervangen. Kostbaar beslag moest in sommige tijden worden ingeleverd om…
Fineer: materiaal en gebruik

Fineer: materiaal en gebruik

Fineer is een dun laagje hout, van ongeveer 0,5 tot 3 millimeter, dat op ander (goedkoper) hout kan worden gelijmd. Het 'fineren' is een methode om een houten meubel of voorwerp te bekleden en/of te v…
Gepubliceerd door Vuurvlieg op 22-03-2014, laatst gewijzigd op 26-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.